- Normannder Mjød
- Kirsebær Mjød
- Kastajne Mjød
- Skovbær Mjød
Hvad er mjød?
Mjød er... mjød. Mjød er hverken øl eller vin, for de er henholdsvis gæret på korn og frugt. Mjød gæres på sukker - honning - og derfor er mjød helt sin egen kategori.
For at en mjød kan kaldes en mjød, skal mindst 51% af det fermenterbare sukker stamme fra honning (AMMA). Så kort kan man beskrive en mjød. Og i tidernes morgen var der heller ikke brug for flere forklaringer. Men i de tusinder af år, der er gået siden den første mjød så dagens lys i Kina, har mange, mange bryggere prøvet sig frem med at tilsætte dette og hint i brygget. En mjød er ikke længere bare en mjød.
For at finde rundt i hvad der er hvad, arbejder vi nu med undertitler/klassificeringer.
Overordnet er der tre klassificeringer:
SACK - klassisk mjød.
Dækker over mjød brygget på udelukkende honning, vand og gær. Sack stammer formodentlig fra vinverdenen ( f.eks. sherry tilsat destilleret sprit for at få alkoholprocenten op).
"Sack" dækker typisk mjød med over 14% alc.vol., men det kommer an på den anvendte gærtype.
Sack indeholder en forholdsvis stor mængde restsukker. Det betyder i praksis, at en god sack smager af honningen, der er brugt i brygget. Vi laver vores sack på én type honning til hver variant. Eksempelvis er vores Mørke Mjød er på skovhonning - deraf kommer den mørke, gyldne farve, og derfor har den en dybere, mørkere smag end f.eks. vores Lagermjød, der er på forsommerhonning.
MELOMEL - frugtmjød.
Dækker over mjød hvor der er tilsat frugt eller bær.
Man tilsætter frugt for at give den ønskede smag, men derudover sænker syreholdige frugter bryggets pH til 4; det stabiliserer mjøden og mindsker risikoen for uønskede bakterier og svampe.
Melomel er ikke bare melomel. Nogle frugtmjød har fået egne underkategorier, det gælder:
Cyser - frugtmjødvarianter, hvor den tilsatte frugt er æble/let fermenteret cider.
Pyment - frugtmjødvarianter, hvor den tilsatte frugt er druer. Altså en mjød, der med rette kan kaldes en honningvin.
Rhodomel frugtmjødvarianter med rosenblade eller hyben.
Capsicumel - frugtmjødvarianter, hvor den tilsatte frugt er chili (som så atter har underkategorier baseret på type chili)
METHEGLIN - kryddermjød.
Dækker over mjød tilsat krydderurter.
Overdreven kryddersmag i en sød drik kan være alt fra besk til kvalmende - derfor handler kryddermjød om at trække mellemtonerne frem. Det er kun fantasien, der sætter grænser for valgte krydderier.