• Mandag: Lukket
  • Tirsdag: 12 - 17,30
  • Onsdag: 12 - 17,30
  • Torsdag: 10 - 17,30
  • Fredag: 10 - 18,00
  • Lørdag: 10 - 15,00
  • Søndag: Lukket
  • Normannder Mjød
  • Kirsebær Mjød
  • Kastajne Mjød
  • Skovbær Mjød

 

Hvad er mjød?

Mjød er... mjød. Mjød er hverken øl eller vin, for de er henholdsvis gæret på korn og frugt. Mjød gæres på sukker - honning - og derfor er mjød helt sin egen kategori.

For at en mjød kan kaldes en mjød, skal mindst 51% af det fermenterbare sukker stamme fra honning (AMMA). Så kort kan man beskrive en mjød. Og i tidernes morgen var der heller ikke brug for flere forklaringer. Men i de tusinder af år, der er gået siden den første mjød så dagens lys i Kina, har mange, mange bryggere prøvet sig frem med at tilsætte dette og hint i brygget. En mjød er ikke længere bare en mjød.

For at finde rundt i hvad der er hvad, arbejder vi nu med undertitler/klassificeringer. 

Overordnet er der tre klassificeringer:

SACK - klassisk mjød.

Dækker over mjød brygget på udelukkende honning, vand og gær. Sack stammer formodentlig fra vinverdenen ( f.eks. sherry tilsat destilleret sprit for at få alkoholprocenten op).
"Sack" dækker typisk mjød med over 14% alc.vol., men det kommer an på den anvendte gærtype.

Sack indeholder en forholdsvis stor mængde restsukker. Det betyder i praksis, at en god sack smager af honningen, der er brugt i brygget. Vi laver vores sack på én type honning til hver variant. Eksempelvis er vores Mørke Mjød er på skovhonning - deraf kommer den mørke, gyldne farve, og derfor har den en dybere, mørkere smag end f.eks. vores Lagermjød, der er på forsommerhonning.

MELOMEL - frugtmjød.

Dækker over mjød hvor der er tilsat frugt eller bær. 

Man tilsætter frugt for at give den ønskede smag, men derudover sænker syreholdige frugter bryggets pH til 4; det stabiliserer mjøden og mindsker risikoen for uønskede bakterier og svampe.

Melomel er ikke bare melomel. Nogle frugtmjød har fået egne underkategorier, det gælder:

Cyser - frugtmjødvarianter, hvor den tilsatte frugt er æble/let fermenteret cider.

Pyment - frugtmjødvarianter, hvor den tilsatte frugt er druer. Altså en mjød, der med rette kan kaldes en honningvin.

Rhodomel frugtmjødvarianter med rosenblade eller hyben.

Capsicumel - frugtmjødvarianter, hvor den tilsatte frugt er chili (som så atter har underkategorier baseret på type chili)

METHEGLIN - kryddermjød.

Dækker over mjød tilsat krydderurter. 

Overdreven kryddersmag i en sød drik kan være alt fra besk til kvalmende - derfor handler kryddermjød om at trække mellemtonerne frem. Det er kun fantasien, der sætter grænser for valgte krydderier. 

 

Østerbro

Østerbrogade 85
2100 København Ø

Tlf: 21 67 75 01
Mail: butlervin2100@gmail.com Se åbningstider her
CVR: 26305837

 

Smiley